Gurbetçi nedir ne değildir?


  • Gurbetçi cahildir. Elde olmadan cahildir. İstediği kadar tahsilli olsun yine cahildir. Türkiye gündemini doğru düzgün takip edemez. Her ne kadar internetten, tvden biraz baksa da etrafında gündemi tartışabileceği çok insan olmadığından mütevellit okuduğu, dinlediği, izlediği havadis havada kalır, kısa süre içerisinde unutulur.
  • Gurbetçi yabancıdır. Yukarıda belirttiğim sebepten ötürü memleketinde yabancıdır. Yaşadığı yere de "ben nasılsa Türküm bunları bilmesem de olur" mantığıyla yaklaştığı için yaşadığı yeri de bilmez. Sadece birkaç tane önemli başlıkları bilir, geri kalan gündemden yine uzaktır. Hal böyle olunca hem sılada, hem gurbette yabancıdır gurbetçi. 
  • Gurbetçi milliyetçidir. Kendisine karşı yürütülen milliyetçi tavırlar onu milliyetçi olmaya zorlar. Yerli halkın büyük bir çoğunluğu istihdam, güvenlik vb. konulardan dolayı yabancıları sevmediğinden, tam olarak aralarına dahil etmezler. Mutlaka diyalog içerisindedirler ancak tam olarak kendilerinden biri gibi davranmazlar. Bu da her milletin kendi içinde gruplaşmasına yol açar, kendi milletini kayırmasına yol açar.
  • Gurbetçi gösteriş meraklısıdır. Türkiye'den başka bir yerde yaşadığından ötürü gurbetçiden beklenti fazladır. Daha iyi yaşam standardı, daha özgür(!) yaşam, daha ferah düzen, daha dolgun maaş vs gibi şeylerin sahibi olduğuna inanılan gurbetçilerden ne zaman tatile gelseler süper sonik cihazlar, yeryüzünde başka hiç bir yerde olmayan(!) çikolatalar, pahalı arabalar, çok acayip oyuncaklar(!) beklenir. Bu koşulları yerine getirmeyen gurbetçi hor görülür. Yerine getirirse de görmemiş olarak yaftalanır.
  • Gurbetçi uzaylıdır. Yaşadığı yerin memleketinden hiç bir farkı yoktur ama her zaman uzaylı gibi karşılanır. En ufak detay bile anlattırılır. Yollar, kaldırımlar, marketler, metrolar, gece alemleri, kızların teklif etmesi vs. 
  • Gurbetçi huzursuzdur. Artık gidecek hiçbir yeri kalmamıştır. Geri ülkesine dönemez çünkü rahata alışmıştır. Bulunduğu yerde kalamaz çünkü kültürüne alışamamıştır. Araftaymışçasına ömrünü geçirir. 
  • Gurbetçi kültürsüzdür. Aslında kendi kültürünü yaratmıştır. Taşradan büyük şehre gelen insanların yarattığı arabesk kültür gibi gurbetçinin de kendi arabesk kültürü vardır. Memleketinin kültürünü tamamen yaşayamaz. Bulunduğu yere de ayak uyduramaz ya da bir yere kadar ayak uydurur. Sonunda da kendi alt kültürünü oluşturur.
     Her ne kadar artık bu saydıklarımın bir çoğu seyrelerek bittiyse de hala bir çoğu geçerli. Bunu yazmam bana bile garip geldi ama sanırım beraber yaşadıkça, gurbeti yaşadıkça bunların ayırdına varabiliyorsun. Hayır hala arabesk rap dinlemiyorum, hala kafatasçı milliyetçi değilim, hala ayyıldızlı kolye takmıyorum ama bu söylediklerimi yapanları az çok anlamaya başlıyorum. Muhtemelen yaşamadan kimse farkedemez.

yufkayüreklikelgöbekli Viyana'dan bildirdi.
10.01.2012 - 18:21


Blogger tarafından desteklenmektedir.