Kredi borçları, Avrupa ekonomik krizi, dış borçlanma, yuro dolar paritesi, askerlik vatan borcu, ev geçindirme, asgari maaş ile çalışma, her gün sabah 9 akşam 5 çalışıp kalan vakitlerde tv ile vakit öldürmek, altın düşükken tasarruf yapmak, maaşı iyi, sigortası olan bir işte çalışmak, bunların hepsi Amerika'nın oyunu, kaliteli(!) tüketim, moda... Ne kadar da olgun, aklı başında, ne dediğini bilen birisinin ağzından çıkan cümleler değil mi?

Rock starlık, karavan ile dünyayı gezmek, iki dönüm arazide sebze yetiştirmek, paraya tamah etmemek, itfaiyeci ya da astronot olmak, sadece kıçınızı örtmek, üşümemek için kıyafet giymek, resim çizerek ya da müzik yaparak hayatını devam ettirmek, bir sirkte hokkabazlık hatta belki aslan terbiyeciliği, otostop çekerek dolaşmak, "yapma demiyorum yap ama hobi olarak yap" denilen şeyleri meslek edinmek, satranç şampiyonluğu... bunlar da ne kadar hayal ürünü geliyor değil mi?

E siz de çocukken bunlardan bir tanesini istemediniz mi? Neden o zamanlar hedefiniz, idealiniz olan şeyler şu anda zırva geliyor? İlk paragraftaki kelimelerin kullanıldığı cümleler neden daha akla yatkın geliyor? Ne değişti hayatınızda? Ha evet, büyüdünüz, ayaklarınız yere basmaya başladı, hayatın gerçeklerini(!) gördünüz. Hayat boyna yular geçirip kıdemce sizden yukarıda olanlara eyvallah demek zaten, haklısınız.

Büyümek, olgunlaşmak hayalleri arkada bırakmak olmamalı. Hayallerin körelmesine büyümek, ideallerden vazgeçmeye olgunlaşmak denmemeli. Sizi hayatta tutacak, mutlu kılacak şeyler ayfon dört değil, son model tablet bilgisayarlar değil, pahalı, markalı pantolonlar değil, şanel elbiseler, dolce gabbana ayakkabılar değil, lüks spor arabalar, zengin muhitte villalar değil, banka hesabınızdaki rakamların basamakları değil, üzerinde devlet başkanlarının, önemli mimari eserlerin basılı olduğu kağıtlar ile kadın satın almak değil. Ne midir? İhtiyaçtan fazlasını tüketmemektir, paylaşmaktır, iyi aile ilişkilerine, sağlam bir kaç dosta, iyi bir eşe sahip olmaktır, yeterli ölçülerde mal mülk sahibi olmaktır, karnının tok olmasıdır, öğrenmektir, bilmektir... Daha nicesidir ama meta hırsı değildir, ihtiyaç fazlasını tüketmek değildir. Zaten bunu sağlayabilene dünya cennet olur.

*Ben de henüz sağlamış değilim.
**Hala olgunlaşmadım, niyetim de yok! Bir ara öyle bir buhran gelmişti ama reddederek kurtuldum o durumdan, daha iyiyim.


Blogger tarafından desteklenmektedir.