Polislerin sürekli başvurduğu kabahatler kanunu bu işte (Kabahtler Kanunu), ben hiçbir maddesinde "sokakta içki içilemez, müzik/cambazlık yapılamaz vs." diye bir ibare görmedim. Resmen kafalarına göre altını dolduruyorlar ki onunla ilgili de madde var;

Kanunîlik ilkesi 
Madde 4- (1) Hangi fiillerin kabahat oluşturduğu, kanunda açıkça tanımlanabileceği gibi; kanunun kapsam ve koşulları bakımından belirlediği çerçeve hükmün içeriği, idarenin genel ve düzenleyici işlemleriyle de doldurulabilir.

Yani gayet kafalarına göre altını doldurabilirler ki amaç ve kapsamı da şu şekilde belirtilmiş;

Madde 1- (1) Bu Kanunda; toplum düzenini, genel ahlâkı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak

Şimdi buradaki genel ahlak kimin ahlakı oluyor? Her geçen gün küreselleşme yolunda koşar adım ilerleyip, Avrupalı olma aşkıyla yanıp tutuşan hükümet politikasında sadece genel ahlak(!) kavramına bu kadar bağlı kalınmasına anlam veremiyorum. Ve dediğim gibi, nedir bu genel ahlak? Televizyonlarda tek elinde içki şişesi, tek elinde silah olan bir insanın içki şişesini sansürleyip silahı apaçık gösterilmesi midir genel ahlak? Ya da sigara/alkol tüketiminin ahlaka aykırı fakat ensest ilişkilerin meşru olması mıdır?

Neyse o kısma girersek çıkamayız ancak bu kabahtler kanunu gayet insiyatif kullanılan bir yasaymış gibi geliyor. Eğer yanılıyorsam lütfen düzeltin, hukukçu değilim zira.


Blogger tarafından desteklenmektedir.